Shqip   Македонски   English
  Општина
Градоначалник, Совет
Администрација, Сектори
Единици
За граѓанинот  
Е-Услуги, Даноци
Формулари, Учество
во одлучување

Мојот град
Историја, Институции
Организации, Почесни
граѓани, Бизнис, Спорт
      Документи
Проекти, Буџет,
Урбанистички планови
Закони, Акти
Посети го Тетово
Природа, Одмаралишта, Историски објекти, Галерии, Музеи
Инфо
Ресторани, Хотели
Медиуми, Банки
Транспорт

 Мојот град
 Историја и наследство
 
Историја и наследство
Институции на културата
Основни училишта
Средни училишта
Универзитети
Друштва и организации
Почесни граѓани
Круг на бизнисот
Спорт и рекреација
Соработка со други градови
 
Традиционални и културни манифестации 

Фестивали и културни настани

  • Sharri Këndon (Шара Пее)-фестивал на изворниот фолклор
  • Денови на симболот
  • 8 Април- меѓународен ден  на Роми –ромски фолклорен фестивал 
  • Burimet e Sharrit (Извори на Шара)- фестивал на изворниот фолклор
  • Мултиетнички аматерски театар
  • Блетзат –фестивал за деца
  • Денови на Наим-меѓународен фестивал на поезија 
  • Mollëzat (Јаболчиња) –фестивал за деца
  • ТЕХО – хорски фестивал
  • Ylberi ( Виножито)- фестивал за деца


Илирски карневали  (Бозовце)

Овој традиционален празник со историја долга 3 илјади години, кој датира од најстари илирски времиња наследен од новите генераци, жителите на Бозовце успеале да го зачуваат како традиција.

Облечени со овчо крзно, тие од 13 до 21 Март веруваат дека ќе ги истерат лошите работи и  лошите духови и тие да бидат што подалеку од селото, за да не им наштетат на изворите за егзистенција на жителите од ова село.
Порано овој празник на ист начин е изведуван и во другите села од Шарските ридско- планински подрачја, како Лисец, Вешала и Шипковица, но оваа  манифестација денес се организира само во Бозовце.
Карневалите завршуват со заеднички ручек и традиционални јадења во Бозовце.

 

Народни традиционални игри (Селце)

Жителите од село Селце, ја вратиле старата традиција на традиционални игри кои биле дел од животот на шарските села во минатото. Оваа манифестација организирана од страна на невладината организација за спорт, уметност и култура „Фиси“ поддржана од општина Тетово, со помош на жителите од шарските села собира многу луѓе од сите краишта за пренесување на игри и натпревари кои биле дел од нивното минато.

Народните традиционални игри во Селце претставуваат стара традиција на жителите од селото, кои имаат за цел негување на традициите во Шарските подрачја и создавање на чувства за традиција кај тие жители.

Во текот на оваа манифестација се организираат игри како влечење на јаже, фрлање на ѓуле и трчање со штафета. Оваа манифестација се проследува со богата културно-уметничка програма.
       
 
Политика на приватност
Контактирај ја Општината
Општина Тетово
Дервиш Цара бб
1200 Тетово
Република Северна Македонија

Тел. +389 44 511 930
Факс +389 44 511 962
Тел. 044 339 240
cabinet@tetova.gov.mk
info@tetova.gov.mk
       
       
Faqeja oficiale e Komunës së Tetovës - Официјална страница на Општина Тетово - Official website of Tetovo Municipality © 2014